How community feedback has informed our plans

Oxford Brookes has reflected carefully on the questions and issues raised by the local community with regard to its proposed redevelopment of part of the Clive Booth Student Village site.

The University invited community feedback on our new proposals throughout the period of October 2020 to March 2021. Within the context of Covid-19 restrictions, engagement included a number of online webinars, personal and group online briefings, detailed information on the University’s website, use of media and social media, and two sets of extensive mailings to local residents.

We have examined every comment and suggestion and where possible we have adapted our further plans to accommodate this feedback. Changes we have made to our proposals as a result of our comprehensive programme of community involvement are detailed below. Further detail on the submission is available on Oxford City Council's Planning website.

You said:

What can you do to reduce the scale of buildings?

We did:

We have adjusted building heights in order to reduce the impact on the wider city setting. This has been achieved by re-examining the internal dimensions of buildings and reducing the floor-to-floor heights down to a lesser scale.

You said:

What can be done to reduce shadowing on allotments?

We did:

We have reduced the massing, form, and location of buildings three, five and six/seven in response to concerns raised regarding shadowing. This has been achieved through direct dialogue with the John Garne Way Allotments Committee and has involved extensive testing of the effects from different options to lead to the proposals as tabled.

Building six/seven was originally proposed as having two parallel wings and we have rotated one of these by 90 degrees to reduce the shadowing effects (and, as such, form the now L- shaped building in the application).

You said:

What can be done to reduce loss of trees?

We did:

We have responded to requests to preserve more of the existing higher quality trees on the site and this has been achieved by moving and adjusting the designs of various buildings to facilitate this. This is most noticeable with regard to building four - which was adjusted to the extent that it has become two buildings (buildings 4A and 4B).

You said:

What can be done to reduce impact on the adjacent areas with Pullens Field?

We did:

Following the first round of our community engagement, the design of the townhouses (in this area of the plot) has been updated to reduce their numbers and to draw them further south and away from the boundary with Pullens Field. This has also provided a visual and acoustic ‘barrier’ between the landscape spaces of the townhouses and the residents of Pullen’s Field. The move has also allowed additional existing trees to be retained along this boundary of the site.

You said:

What are you planning with regard to native species and the need to increase biodiversity?

We did:

The plant species selected will all be appropriate to the site and will increase the biodiversity of the setting. Following local engagement, the selection of proposed planting was re-examined with adjustments made to the proposals.

You said:

What are you planning with regard to connections with Headington Hill Park?

We did:

The junction with Cuckoo Lane was always a key part of the scheme but, following local engagement, this work has been extended to look more closely at the entry point into Headington Hill Park and to make this area a more significant circulation point. The work to improve the connectivity within the Headington Hill Hall site will also reflect this in a separate application to be submitted shortly after the application for Clive Booth Student Village.