Pavilion Project

Tuesday, 20 November 2012


A summary of all the entries to the Pavilion Project in the Glass tank Exhibition Space

The Glass Tank exhibition space in the Abercrombie extension is currently showing its first exhibition – the Pavilion Project. This is a collaboration project between Oxford Brookes’ Architecture and Art students. The exhibition is a competition for second and third year students to create a pavilion installation in Oxford Brookes University’s new piazza that will face onto the London Road.

Below are the summaries and descriptions for each of the installations. Some have been given names, others are basic descriptions of the structures.

Globe garden

Pavilion globe 1The Globe Garden pavilion is based around a sphere shape. The sphere was chosen as it is a structure that is bold and simple. The curved and flowing areas will contrast with straight edges and right angles of the buildings that surround the piazza.

The form may remind people of different spheres – from the sun and the moon to light bulbs or apples. The shape reminding different people of relatable objects is integral to the concept.

As a full scale model the artist would like people to engage with installation. Firstly through interacting with the various gaps and shapes the object will form. Secondly through a projector showing artistically captured images of the domestic garden throughout the seasons. These garden images act as a metaphor for the growing and learning that take place within Oxford Brookes University.

Flow pavilion

Pavilion flow 2Meeting new people as students when starting university can be a stressful time. Initial friendships are formed with students who may be studying different subjects. The concept comes from the movement of students throughout their time studying. It has been designed to bring students together and provide them with a meeting place which is both welcoming and exciting.

The Flow Pavilion is designed to frame the university rather than to distract it. The curves of the installation will be accentuated by the sharp lines of the new buildings. Functionally, there will be places to sit, so it will also become an area that can be used by the adjacent café and will act as a magnet to pull people into the piazza area.

Redevelopment as growth

The redevelopment at Oxford Brookes represents the growing success of the university. The pavilion uses the form and growth of a flower as a metaphor for the growing success of Oxford Brookes. A flower’s petals give the pavilion its form – from the beginning through to the present.

The pavilion will provide a central meeting and recreational space, plus a welcome to the new campus buildings. This pavilion is designed to celebrate Brookes and be an elegant space to be.

The rain pavilion

Pavilion rain forest 4The Rain Pavilion has been designed to celebrate rain. Different sections of the pavilion will reflect how the rain fall sounds in different ways. From the pitter patter to heavier drumming, pitches will change as the rain moves over this tree like installation.

On sunny days unusual atmospheric spaces will be created. The columns will be arranged in clusters. As you explore the space you will discover intimate closed spaces as well as more open, airier spaces. Under the shaded copper canopies, shelter with seating will help people relax within the structure and interact with the space.

The promised land pavilion

Pavilion promised land 5This pavilion drew inspiration from Oxford Brookes’ history. The original concept was to use 19 figures to represent Oxford Brookes’ 19 historic sites and the evolution of the university. As the project moved forward, the number of figures reduced.  Five intertwined figures now provide a canopy and space where people can enjoy their forms.

People will be able to sit on, under and around the figures. The main aim of this pavilion was to focus on an artistic concept rather than purely concentrating on architectural shapes.

Transparent columns with plants

Pavilion transparent column 6The columns will harmonise with the vertical emphasis of the surrounding buildings. The different heights emphasise the rhythmically irregular widths of the surrounding windows. As the sun moves across the sky, long linear shadows will be cast across the piazza, the columns will change the shapes of these shadows and cast their own forms onto the surrounding piazza.

Accessible from all angles, the transparent columns will be spaced to allow good flow around the area. Sheltered seating will be constructed by recycled car tyres – these will provide a contrast from the transparency of the columns and will be the ideal place to rest and reflect in the space.

Viking modernism

Pavilion viking 7The university is an active, collaborative place where each individual, supported by the tutor, works in their own way to achieve their goals. It is the moment when individuals come together when meaning is brought to the work they do.

Through interaction with the pavilion and through the play with light of the pavilion, the public space will come alive. The key principals to this installation are how it will support human transition and light movement, the re-buildable and flexible nature of the structure and the use of natural and sustainably sourced materials.

Flowing circles and lines

Pavilion flow circle line 8A place to get your voice heard. School of Athens; in search of intellect and wisdom. A statement; a modern university, a modern education. Space for development and improvement… A place of expressions… The joy of making decisions… Our space, our social and personal well being… A forum

Ply wood sheets will be formed together to produces a series of flowing circles. It is designed to inspire thought, a place to express opinion and engage with others.

Seed of life, vitality and energy

Pavilion seed 9The Seed Pavilion uses the elements of earth, air, fire and water to bring together a bulging wire mesh frame. The framework has been designed to be futuristic and elegant with simple, clean curves flowing through the structure.

The floor around the pavilion will be etched to add to the design and pull people into the heart of the structure.

A wooden arch pavilion

Generating ideas through speed modelling, several words to describe a pavilion were chosen – shade, tree and seating. Combining these words helped form the idea.

Growth of a tree connects the past and the future. As time passes by it becomes stronger and more influential. The impact on its surroundings is also substantial and iconic. The pavilion is designed to embrace this process of growth which is happening in Oxford Brookes University.

The levelling up of grids symbolises sustainability and strength. The transformation of space within gradually builds up as people walk through and see a view of the new building’s façade.

Organically formed spiral

In 2015 we celebrate 150 years since Oxford Brookes took root as a School of Art. Brookes began in one room on the ground floor of the Institutio Tayloriana in the city centre. Using the original site as a source of inspiration, the pavilion symbolises the very beginnings of the university whilst reflecting on its present day expansion.

Using pieces of paper to create flexible free flowing spiral forms the installation took on its present design.

First landing

First landing is designed to conjure up the fun and excitement of coming to university. A young woman having flown the nest for the first time flies and lands at Brookes. The parachute canopy also represents the umbrella of Brookes under which we all shelter.

The piece is very literal and easily understood which may appeal to people passing by on the London Road. Driving into Oxford through Headington would be great fun, first a giant shark stuck in a roof followed by a giant parachutist. From this fun and frivolity to Oxford itself.

Pixel forest

The pavilion has been designed as a transparent gate for the future building. A playground, a path or a space to think the combination of wood posts and concrete plinths adapts itself to the university context during the day as at night.

The notion of duality had led the design project from concrete to wood from heavy to light from material to immaterial. The pixel defined as a link between picture and element materializes the connection between architecture and technology in the pavilion as in Oxford Brookes University. The project deforms the floor of the new piazza (pixelating it).

A growing curved structure

The pavilion incorporates plants and people, growth and play in both a structural and theatrical performance. The curved structure is made up of small sections with a variety of plants growing over the structure.

The pavilion will aim to capture people in a continuum of experience as the pavilion will continue to grow and change throughout the year.

Interdependence: Brookes and the community

Inspired by the linear design of the new building, a linear structure took form. As more straight lines were added to the design, curves formed. Each linear component comes together to create the structure. Each single component represents a student or a local resident. Each stick is interlocked with another, thus highlighting the interdependence between the student and local resident communities that live so closely together.

The twisted pavilion

A wooden structure with a glass central roof to allow light into the central part of the pavilion. The shape has a twisted feel and draws inspiration from the Bad Hair Pavilion by Margaret Dewhurst. In a central location on the piazza the Twisted Pavilion will provide an angular structure to enhance Oxford Brookes new public facing outdoor space.

A space to play

Oxford Brookes University’s campus redevelopment is creating a structured space to think. This pavilion is designed to complement this new space and become a ‘Space to Play’. The design inspiration comes from how people use steps in cities as social spaces.

As a set of interlocking timber modules, users will be able to interact with the space by firstly sitting and climbing on the structure. Plus users will also be able to interact by having a say in the moving of the wooden modules to create their own shapes. This will mean that the structure will evolve and change over time.

The Pavilion Project exhibition will be in the Glass Tank up until the 4 December. There are three prizes up for grabs. Two will be decided by a panel of judges. The other prize will be decided by a public vote. So if you have a favourite and you want to give them the best chance of winning, go to the Glass Tank and place your vote.